cireasa de pe tortZiua Națională a României a adunat la Alba Iulia toate televiziunile. Inclusiv emisiunea „Cireașa de pe tort” a fost dedicată zilei de 1 Decembrie și s-a filmat în Orașul Marii Uniri. Și pentru ca întreaga distribuție să fie în ton cu tema, și invitații au fost tot ardeleni. Veta Biriș, Ionuț Fulea și Sava Negrean Brudașcu, alături de bucătarul Horea Vîrlan au fost gazdele celor patru episoade filmate la Alba Iulia.

De curând, Alba Iulia a fost gazda emisiunii „Cireașa de pe tort”. Fiecare dintre cei patru invitați s-a străduit să pună pe masă bucate tradiționale ardelenești.

alba iulia la cireasa de pe tortPrima seară i-a aparținut artistului Ionuț Fulea, care a pregătit rulouri din cotlet de porc cu cârnaţi vânătoreşti, piept de pui cu sos de smântână şi prăjitură cu lămâie. La gătit, Ionuţ a fost asistat atât de mama sa, cât şi de fiică.

Sava Negrean Brudaşcu a pregătit un platou tradiţional, sarmale cu mălai şi raţă la cuptor cu cartofi. La desert, gazda a servit fructe uscate şi rehidratate cu frişcă.

Veta Biriș a pregătit pentru invitații săi chifteluţe cu susan, şuncă cu cremă de brânză şi hrean, ficăţei înveliţi în şuncă, sarmale întoarse şi un original desert “Veta Biriş”.

Pe lângă bucatele alese, aceasta a vrut să facă și o surpriză invitaților și implicit lui Horea și a adus în emisii fulea la cireasa de pe tortune mai mulți artiști, printre care și un ansamblu de instrumentiși din comuna Vințu de Jos.

Horea Vîrlan, „criticul„ de la „Cireașa de pe tort” a copilărit în comuna Vințu de Jos

Cele mai bune mâncăruri se fac în Ardeal, iar asta este un fapt demonstrat de marii bucătari care au își trag originile din județul Alba. Cel mai haios „chef”, pe care îl vedem deseori criticându-i pe alții pentru felul lor de a găti, Horea Vîrlan, a copilărit în comuna Vințu de Jos, unde, după cum declară chiar el, pentru televiziunea la care lucrează, gătea cu bunica sa.

„Îmi plăcea să gătesc de copil. Bunică-mea era din Ardeal. Stăteam mai mult la bunici, la Vinţu de Jos, lângă Alba Iulia, şi iarna nu prea aveai ce face ca şi copil. Făceam mâncare şi eu acolo”, spune acesta.